Kilit Taşı Alışkanlık

Kilit taşı alışkanlık akademik literatürde “küçük başarılar” diye bilinen şeyi sunar. Yeni yapılar yaratarak, diğer alışkanlıkların gelişmesine yardımcı olurlar. Değişimin bulaşıcı hale geldiği kültürler oluştururlar. Kilit taşı alışkanlıkları değiştirmeye ya da oluşturmaya odaklandığınız takdirde yaygın değişimlere yol açabilirsiniz.

Charles Duhigg – Alışkanlıkların Gücü kitabında kilit alışkanlıkların oluşturulmasından bahsediyor. Kilit taşı alışkanlık hem bireysel hem kurumsal hayatta yeni bir alışkanlık, durum yaratmak istediğinizde önem taşıyor.

Alışkanlıkların Gücü kitabı

Paul O’Neill 1987 yılında Alcoa firmasına CEO oldu. O’Neill, eski bir hükümet bürokratıydı. Alcoa CEO için tanışma toplantısını Manhattan Oteli’nde düzenledi. Paul O’Neill konuşmaya şöyle başladı :

“Sizlere işçi güvenliğinden bahsetmek istiyorum. Her yıl çok sayıda Alcoa çalışanı, işgücü kaybına yol açan kazalar geçiriyor. …………………………………….. Ben Alcoa’yı Amerika’nın en güvenli şirketi haline getirmek istiyorum. Sıfır kaza hedefliyorum.”

Paul O’Neill

Seyircinin aklı karıştmıştı. Peki kilit alışkanlık işçi güvenliği miydi? Paul O’Neill kilit alışkanlığı nasıl oluşturdu?

Kilit Taşı Alışkanlık – Paul O’Neill’in Baladı

Paul O’Neill’in Alcoa’da CEO olarak göreve başlamasından 6 ay sonra bir gün, gece yarısı telefonu çaldı. Arayan, Arizona’daki bir fabrikanın müdürüydü. Bir sıkma makinesi arıza yapmış, işçilerden biri onu tamir etmeye kalkışmıştı. Makinenin çevresindeki sarı güvenlik duvarının üstünden atlayıp fırına doğru yürümüştü. Arızanın sebebi, 2 metre uzunluğundaki bir kolun menteşesine sıkışmış bir parçaydı. Genç adam onu çekip çıkarmış, arıza giderilmişti. Fakat kol, genç adamın arkasından dönerek kafasına doğru savrulmuştu. Adama çarpmıştı, adam anında ölmüştü.

Kilit Taşı Alışkanlık – Alcoa

Tüm yöneticiler olağanüstü toplandılar. Kamera görüntülerini defalarca izleyip kazayı yeniden yarattılar. Ölüme katkısı olan onlarca hata tespit ettiler. Adamın bariyerden atladığını gören iki yöneticinin onu durdurmayı başaramaması, adama herhangi bir arızadan dolayı suçlanmayacağının eğitim sırasında vurgulanmaması, arızayı tamire kalkışmadan önce müdürlerden birini bulması gerektiği konusunda yeterince bilgilendirilmemiş olması ve biri fırın bölgesine adım attığında makineyi otomatikman durduracak sensörlerin bulunmaması, bu hatalardan bazılarıydı.

Bu trajik kazalar Alcoa’da hayatın parçasıydı. Paul O’Neill “Bu adamı biz öldürdük. Lider olarak hepimiz sınıfta kaldık” dedi. 

Kilit Taşı Alışkanlık nasıl oluşuyor?

Toplantıyı izleyen bir hafta içinde, Alcoa tesislerindeki tüm güvenlik korkulukları parlak bir sarıya boyandı. Yeni politikalar üretildi. Müdürler çalışanlara ihtiyati onarımlar önermekten çekinmemelerini söylediler, kurallar da kimsenin tehlikeli onarımlara girişmesine mahal vermeyecek şekilde netleştirildi. Bu önlemler kısa sürede sonuç vererek, iş kazası oranını fark edilir derecede düşürdü. Alcoa küçük bir başarı elde etmişti. Paul O’Neill bunu fırsat bildi. Şirketin her tarafına ulaştırılan bir memoda, “İki haftalığına da olsa kaza sayısında kaydedilen düşüşten dolayı herkesi tebrik etmek istiyorum” diye yazdı. “Kendimizi, kurallara uyduğumuz ya da bir sayıyı aşağılara çektiğimiz için kutlamamalıyız. Canlar kurtardığımız için kutlamalıyız.” Çalışanlar bu memoyu çoğaltıp duvarlarına astılar. O’Neill’in çabaları çığ gibi büyüyerek, güvenlikle alakası olmadığı halde şirketi dönüşüme uğratan değişimler üretmeye başladı. O’Neill şöyle anlatıyor: “İşçilere ‘Müdürleriniz güvenlik kurallarına uymazlarsa beni evimden arayın, alın işte numaram” dedim. Aramaya başladılar, ama kazalardan bahsetmek için değil. Başka bir sürü parlak fikir önermek istiyorlardı.”

O’Neill, işçi güvenliğine odaklanmanın Alcoa’nın karlarını yükselteceğini hiçbir zaman vaat etmedi. Ama başlattığı yeni rutinler organizasyona yayıldıkça, maliyetler düştü, kalite yükseldi, verimlilik tavan yaptı. Erimiş metalin etrafa sıçraması iş kazalarına sebep oluyorsa döküm sistemi yeniden tasarlanıyor, bu da kaza sayısında azalma sağlıyordu. Paradan tasarruf da sağlanıyordu, çünkü Alcoa’nın sıçramalara bağlı hammadde kaybı azalıyordu. Makinelerden biri bozuluyorsa yenisi alınıyordu. Bu da bir işçinin kırık bir dişli yüzünden yaralanma riskinin azalması anlamına geliyordu. Aynı zamanda, ürün kalitesinin yükselmesi anlamına da geliyordu, çünkü Alcoa’nın keşfettiği üzere, donanım arızaları kalitesiz alüminyum üretiminin başta gelen sebeplerinden biriydi. Kilit taşı alışkanlıkları değiştirmeye ya da oluşturmaya odaklandığınız takdirde yaygın değişimlere yol açabilirsiniz. Kilit taşı alışkanlıklar akademik literatürde “küçük başarılar” diye bilinen şeyi sunar. Yeni yapılar yaratarak, diğer alışkanlıkların gelişmesine yardımcı olurlar. Değişimin bulaşıcı hale geldiği kültürler oluştururlar.

Değişimle ilgili yazılarımızı okumak isterseniz

Bir başka değişim hikayesi : Yalın Proje Yönetimi – Obeya ve Prius

Değişim ve Mutlu Beyinler

Operasyonel Mükemmellik ve Spor

Değişime İkna Etmek için “Neden” ile Başlayın

Bizi instagramdan da takip edebilirsiniz : yalindunya