Karakuri ve çalışan gelişimi ne kadar alakalı dersiniz?
Herhangi birşey hakkında fikir geliştirebilmek için bilgi sahibi olmak, benzer örnekleri görmüş olmak ve belli bir pratiğe sahip olmak gerekir. Toyota’da insanlar iyileştirme çalışmaları yapıyor, katkı sağlıyor. Ama bu fikirler bir anda ortaya çıkıveren ilham anları değil.
İnovasyonun dinamik ortamında yol alırken, çığır açan fikirlerin genellikle bilgi, deneyim ve ısrarlı çabanın birleşiminin sonucu olduğunu kabul etmek önemli…
Karakuri nedir?
Toyota’da bu prensibin en iyi örneklerinden biri Karakuri Kaizen uygulaması. Bu yaklaşım, nesneleri dış kuvvetlere güvenmeden hareket ettirmek için yerçekimini, yayları ve dişlileri kullanır. Bu, “daha azıyla daha fazlasını yapmak” şeklindeki temel fikri özetleyen bir mekanizma.
Büyüleyici olan şu ki, Toyota’daki inovasyon kültürünün anlık ilhamlara değil, çalışanlarının özverili katkılarına dayanıyor. Her yıl dünya çapında yaklaşık 400 Toyota çalışanı Karakuri çalışmalarına katılıyor. Bu mekanizmaları aktif olarak şekillendiriyor ve geliştiriyor. İnovasyonun tek seferlik bir olay değil, bir yolculuk olduğunun bilincindeler.
Bir arabayı çekmek için basit bir askıdan elde edilen gücün kullanılması örneğini ele alalım. Bu, neredeyse büyülü görünen bir kavram. İşlem tamamlandığında kanca, kuvvetlerin dikkatle dengelenmiş etkileşimi sayesinde serbest bırakılır. Bu sadece Toyota mühendislerinin teknik becerisini değil. Bununla birlikte minimum düzeyde harici güç kaynağı kullanarak sürdürülebilir üretime olan bağlılıklarını da ifade ediyor.
Ancak çığır açan her yenilikte olduğu gibi, Karakuri mekanizmalarının başlangıçtan itibaren her zaman mükemmel işlemediğini kabul etmek gerekiyor. Buradaki güzellik, durmaksızın iyileştirme arayışında yatıyor. Bir şey kırılırsa veya aksarsa mekanizma yeniden kurulur ve yeniden tasarlanır. Bu yinelemeli süreç, her yinelemenin bir öncekinden daha iyi olmasını sağlayarak daha verimli ve etkili çözümlere yol açar.
Karakuri ve Çalışan Gelişimi
Mekaniğin ötesinde, Karakuri’yi geliştirmek insanları yetiştirmeyi de kapsar. Bu mekanizmaların iyileştirilmesi yolculuğu, kişilerin gelişmesine de paralel. Merak, dayanıklılık ve uyum sağlama isteğine dayalı bir zihniyeti teşvik eder. Bu yaklaşım sayesinde Toyota yalnızca yenilikçi sistemler oluşturmakla kalmıyor. Aynı zamanda iş gücünü sürekli öğrenme ve gelişme konusunda güçlendiriyor.
Harika fikirlerin tek başına parlak parıltılar olmadığını; bilgi, deneyim, öğrenme ve çabayla beslendiğini unutmamak lazım.
Siz ne dersiniz? İyileştirme çalışmalarına katkı beklerken katkı sağlamasını istediğimiz kişilerin ihtiyaçlarını, gelişimini yeterince düşünüyor muyuz?
Nasıl problem çözeriz yazımızı okumak isterseniz buraya tıklayabilir, okuyabilir ve yorum yapabilirsiniz.
Youtube hesabımızdan haberdar mısınız? Hemen abone olun, operasyonel mükemmellik ve sürekli iyileştirme konusunda daha fazla bilgiye ulaşın:
https://www.youtube.com/@YalinDunya
Instagram hesabımızdan bizi takip etmek için: