Gizli fabrikayı ortaya çıkarın! Nasıl ortaya çıkaracağız ve ortaya çıkardıktan sonra ne yapacağız?
Gzili fabrikanın ne olduğuna dair yazımıza bu linkten ulaşabilirsiniz. Firmaların içinde bir gizli fabrika olduğunu bilmek ilk adım. “Gizli fabrika” konseptiyle bilinen Armand Feigenbaum, ilk seferde doğruyu yapamamak nedeniyle firmaların boşa giden kapasitesinin %20 ila %40 arasında değiştiğini söylüyordu.
Operasyonlarınızdaki gizli fabrikayı ortaya çıkarmak için, temel faydaların (işçilik ve parça maliyetini düşürme) yanında, kullanılmayan kapasiteyi kazanma fırsatı da büyük motivasyon kaynağı olabilir.

Gizli fabrikayı ortaya çıkarın! Nasıl?
OEE (Genel Ekipman Verimliliği) ölçümü yapın. OEE, 3 bileşenden oluşur:
- Kullanılabilirlik
- Performans
- Kalite
OEE = Kullanılabilirlik * Performans * Kalite
Kullanılabilirlik :
Kullanılabilirlik, planlı üretimi uzun süre durduran tüm olayları hesaba katar; burada, çalışmama nedenini izlemek mantıklıdır.
Kullanılabilirlik, Çalışma Süresinin Planlanan Üretim Süresine oranı olarak hesaplanır:
Kullanılabilirlik = Çalışma Süresi / Planlanan Üretim Süresi
Çalışma Süresi = Planlı Üretim Süresi – Durdurma Süresi’dir
Durdurma Süresi, üretim sürecinin çalışmasının amaçlandığı ancak plansız duruşlar (ör. Arızalar) veya planlı duruşlar (ör. Değişimler) nedeniyle olmadığı tüm zamanlar olarak tanımlanır.
Çalışma Süresi = Planlanan Üretim Süresi – Durdurma Süresi
Performans :
Performans, üretim sürecinin çalışırken mümkün olan maksimum hızdan daha düşük hızda çalışmasına neden olan her şeyi hesaba katar (hem Yavaş Döngüler hem de Küçük Duraklar dahil).
Performans, Net Çalışma Süresinin Çalışma Süresine oranıdır. Şu şekilde hesaplanır:
Performans = (İdeal Çevrim Süresi × Toplam Üretim Adedi) / Çalışma Süresi
İdeal Çevrim Süresi, prosesinizin optimum koşullarda elde edebileceği en hızlı çevrim süresidir. Bu nedenle, Toplam Üretim Adedi ile çarpıldığında, sonuç Net Çalışma Süresidir (parçaları üretmek için mümkün olan en hızlı süre).
Oran, zamanın tersi olduğundan, performans şu şekilde de hesaplanabilir:
Performans = (Toplam Üretim Adedi / Çalışma Süresi) / İdeal Çalışma Hızı
Performans asla% 100’ün üzerinde olmamalıdır. Öyleyse, bu genellikle İdeal çevrim süresinin yanlış ayarlandığını gösterir.
Kalite :
Kalite, yeniden işlenmesi gereken parçalar dahil, kalite standartlarını karşılamayan üretilmiş parçaları dikkate alır. Unutmayın, OEE Kalitesi, İyi Parçaları, herhangi bir yeniden işleme gerek kalmadan üretim sürecinden ilk kez başarıyla geçen parçalar olarak tanımlaması açısından İlk Seferde Doğru’ya benzer. Kalite şu şekilde hesaplanır:
Kalite = İyi Kalite Üretim Adedi / Toplam Adet
Bu, Tam Üretken Sürenin (sadece, mümkün olduğu kadar hızlı ve duruş süresi olmadan üretilen İyi Parçalar) Net Çalışma Süresine (tüm parçalar mümkün olduğunca hızlı ve hiç durma süresi olmadan üretilmesi) oranını almakla aynıdır.Bu verileri topladıktan sonra çıkan değerleri gözden geçirip eksiğimizin nerede olduğunu ortaya çıkarmak gerekiyor.

Gizli fabrikayı ortaya çıkarın! Ya Sonra?
Yukarıda belirttiğimiz başlıkların hangisinde problem olduğunu tespit edip ilerleme planını ona göre yapmak gerekiyor.
Kullanılabilirlik oranı düşük ise olası nedenler
- Ekipman arızaları
- Hazırlık süreleri
- Planlama yanlışlığı – eksikliği
- Malzeme eksiklikleri
Bu nedenlerden hazırlık süresi, iyileştirilmesi gerekenlerden biri. Bu iyileştirmeyi SMED uygulaması ile yapabilirsiniz. Bu başka bir yazının konusu, ama bu konuda ilk bakacağınız şey hazırlık sürenizi kısaltmak istiyorsanız mutlaka gerekli alet, ekipman ve malzemelerin neler olduğunu gösteren.bir kontrol listeniz olsun ve bunu kullanın. Diğer hedef, plansız duruşların miktarını azaltmak. Bu duruşlar için birbirini tamamlayan iki değeri takip ederek mevcut durumu tespit etmek ve iyileştirmek mümkün olabilir :
- Hatalar arası ortalama zaman (MTBF – Mean Time Between Failure) = Toplam çalışma zamanı / toplam arıza sayısı. : MTBF, onarılabilir sistemler için kullanılır, ancak rutin planlı bakım (yeniden kalibrasyon, servis, yağlama) veya rutin önleyici parça değişimi için kapatılan birimleri hesaba katmaz.
- Onarım için geçen sürenin ortalaması (MTTR – Mean Time to Repair) = Planlanmamış toplam onarım süresi / toplam onarım sayısı

Duruşları kendi içinde küçük parçalara ayırıp analiz etmek, iyileştirmeler için daha hızlı yol almayı sağlayacaktır.
Bu iki metriği takip ederek iyileştirme adımlarınızı belirleyebilir ve önceliklendirebilirsiniz.
Performans değeri düşükse olası nedenler
- Makine aşınması
- Kısa süreli duruşlar
- Malzemenin standart olmaması
- Yanlış besleme
- Operatör verimsizliği
Bu nedenlerden hangisinin sizin için problem olduğunu bulup analiz ederek kök nedene ulaşabilirsiniz. Sorunu hangi başlıklarda arayacağınızı bilirseniz sonuca daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Kalite değeri düşükse olası nedenler
- Başlangıç fireleri
- Hatalı parçalar
Başlangıç fireleriniz ve üretim sırasındaki hatalı parçalarınızı bir süre takip edip sizi en çok hangisi etkiliyorsa onu iyileştirerek başlamak iyi olacaktır. Böylelikle hem sizin için daha büyük olan bir problemi çözmüş olacaksınız hem de kendi prosesinizi rahatlatmış olacaksınız.
Kalite hatalarını incelerken sadece hurdaya, fireye odaklanmayın. Tamir edilip tekrar üretim sürecine kazandırılan parçaları da dahil edin. İlk seferde doğru oranını takip ettiğinizde sürecin bu kısmını da dahil etmiş olursunuz. Aksi takdirde buradaki bir gizli fabrikayı gözden kaçırırsınız.
Kaynaklar:
https://limblecmms.com/blog/mttr-mtbf-mttf-guide-to-failure-metrics/
“Gizli fabrikayı ortaya çıkarın” üzerine bir yorum
Yorumlar kapalı.