Operasyonel mükemmellik için en doğru zaman

Operasyonel mükemmellik için en doğru zaman ne? Bu çalışmalar için çok meşgul olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Ya da çalışmalara başlamak için yeterince kaynağınız olmadığını mı? 

BAHANELER

  • Şu işi bitirelim sonra iyileştirmelere başlayalım.
  • Bütün sistemi kurabilmek için çok fazla bütçe, kaynak ayırmak gerekiyor.
  • Önce dijitalleşme, otomasyon işini çözelim, sonra sürekli iyileştirme çalışmalarına başlayalım.
  • Gün içinde çok yoğun çalışıyoruz, buna ayıracak zamanımız yok.
Operasyonel Mükemmellik bahaneler – çok meşgulüm

Mevcut durumda rahat hissetmek, memnun olmak sürekli iyileştirmenin önündeki belki de en büyük engellerden biridir. İşler iyi gidiyorsa iyileştirme yapma ihtiyacı hissetmiyoruz. Örneğin sektördeki firmalara göre fiyat açısından daha rekabetçiyseniz, kalitesizlik maliyetlerini ya da üretim kayıplarını anlamak ve azaltmak önceliğiniz olmayabilir. 

İyileştirmeler yapmak için en iyi zaman, işlerin iyi gittiği zamandır. 

Operasyonel mükemmellik için en doğru zaman : İyimser Çalışanlar 

Sürekli iyileştirme çalışmalarında çalışanların “iyimserlik” oranı ölçülen bir metrik değil. Ancak gözlemlerimize göre çalışanlar kendilerini ne kadar güvende hissederse, çalışmaları destekleme olasılıkları o kadar artıyor.  

İyimserlik konusuna örneklerle bakalım:

1.Örnek: Maliyetleri Azaltalım

Satışlar ve siparişlerdeki düşüş nedeniyle genel müdür bir toplantı yapar. Yöneticiler ve genel müdür, maliyetlerin düşürülmesi için neler yapılması gerektiğini konuşurlar. En iyi yolun stok seviyelerini düşürmek olduğuna karar verirler.

Operasyon müdürü konuyu ekibe-operatörlere aşağıdaki şekilde anlatıyor: 

“Boyahanedeki kapasiteyi en üst düzeye çıkarmak için üretim hızını arttıracağız. Satışlar azaldı, stokları azaltmamız gerekiyor. İş emirleri dışında başka hiçbir şey üzerinde çalışmanızı istemiyoruz. Bu, daha fazla boş zamanınız olduğu anlamına gelebilir, ancak sorun değil. Şu anda kullanım oranlarını ölçmüyoruz.”

Ekibin duyduğu şey: “Maliyetleri düşürmemiz gerekiyor, bu yüzden üretimi kısacağız. Zaten gerekenden fazlasını yaptığınızı biliyoruz. Muhtemelen boşta kalma süreniz daha fazla olacak çünkü her zaman sizi meşgul edecek yeterli işimiz olmayacak.”

Bu boş zamanlardan birinde, insanlar, maliyet düşürücü önlemlerde sıranın ne zaman kendilerine geleceğini merak etmeye başlar.

Örnek 2: Hızımızı Arttıralım!

Bu kez şirket toplantısı, üretim hızını artırmakla ilgili. Satışlar uzun zamandır olduğundan daha fazladır. Firma teslim sürelerini kısaltabilirse satışlara cevap verebileceğine, muhteşem bir yıl olacağına ve pazar payını artırabileceğine inanmaktadır.

Bir kez daha, operasyon yöneticileri kısıtlama uygulamaya karar verir. Bu sefer hız artırmaya odaklanıyoruz.

Operasyon müdürünün söylediği: “Boyahanedeki operasyonlarımızda iyileştirme yapmamız gerekiyor. Satışları ancak bu şekilde kapasiteyi en üst düzeye çıkararak karşılayabiliriz. İş emirleri dışında başka hiçbir şey üzerinde çalışmanızı istemiyoruz. Bu, daha fazla boş zamanınız olduğu anlamına gelebilir, ancak sorun değil. Şu anda kullanım oranlarını ölçmüyoruz.”

Ekibin duyduğu şey: “İşler iyi, ancak hızımızı arttırırsak daha iyi olacak.  İlk başta biraz zorlanacağız ama hepsi sürecin bir parçası. “

2.örnekte çalışanlar sürekli iyileştirme üzerine eğitim alır ve çalışmadığı süre boyunca uygulama atölyelerine katılır. Geleceği için endişelenmek yerine, girişime nasıl katkıda bulunabileceğini düşünmeye başlar. 

Bazen en doğru, mükemmel zaman gelsin diye beklerken, harika planlar yapmaya çalışırken zamanı boşa harcıyoruz. Önemli olan her şey yolunda giderken ihtiyacımızın ne olduğunu belirlemek ve harekete geçmek. İhtiyacı belirleyip gerekli kaynakları ayırmanıza engel olan kısıtlarınız varsa onları da gözden geçirin, onları ortadan kaldırmanın yollarını arayın.

Kısıtlarınız-engelleriniz aşağıdaki gibi olabilir. Fırsatlarınız, sağlayacağınız faydalar da bunlar olabilir. Sizin kısıtlarınız, engelleriniz daha farklı da olabilir. Bu örnekten yola çıkarak siz de engellerinizi ortaya koyup neleri değiştirerek ihtiyaçlarınızı karşılamaya başlayabileceğini belirleyebilirsiniz.

Operasyonel Mükemmellik engeller & faydalar

“Ağaç dikmenin en iyi zamanı 20 yıl önceydi. İkinci en iyi zaman ŞİMDİ. “

Çin Atasözü

Bu zorlukların üstesinden gelmek ve mükemmellik ilkelerini operasyonel hale getirmek için engelleriniz ve kısıtlarınız neler?  Online planlayacağımız bir toplantı ile engelleri birlikte gözden geçirelim, çözüm üretelim. Engelleri birlikte ortadan kaldıralım.

İşe başladıktan sonra nasıl ilerleyeceğimizi görmek isterseniz Operasyonel Mükemmellik eğitiminin içeriğine bakabilirsiniz.